Sınır Tespiti (Aplikasyon)
Sınır Tespiti (Aplikasyon) Aplikasyon nedir?
Aplikasyon, kadastro paftalarında ki parsel köşe noktalarının yeniden zeminde belirtilmesi ile parselin zemindeki sınırlarının gösterilmesidir. Bir başla ifade ile aplikasyon, projeye göre yapı temelini arazi üzerinde oturacağı alanı belirleme işidir.
Aplikasyon Çeşitleri
1- Parsel Aplikasyonu (Röperli Kroki, Kadastro Kaldırma, Sınır Tespiti): Bu işlemde mevcut parselin köşe koordinatları belirlenir. Eğer çalışma yapılması gerekirse zemin alımı yapılır ve sayısallaştırma çalışması yapılır. Parsel köşe koordinatları kesinleştirilmesinden sonra zemine aplike edilir ve sınır belirlenir.
Zemine aplike edilirken BÖHHBÜY (Büyük Ölçekli Harita ve Harita Bilgileri Üretim Yönetmeliği) ‘ün belirlediği hata sınırlarını geçmeyecek şekilde parsel sınırları belirlenir. Belirlenen noktaların kaybolmaması için zemin topraksa kazık eğer asfaltsa çivi ve sprey boya ile yerler işaretlenir.
2- Bina ve Kolon Aplikasyonu: Kolonlar, betonarme sistemlerinin düşey taşıyıcıları olan ve deprem yüklerinin büyük bir kısmını taşıyan kolonların; zemindeki yerlerine hatasız olarak uygulanabilmeleri yapılacak proje için önem arz etmektedir.
Betonarme inşaatta taşıyıcı sistem elemanlarının hem deprem yüklerini karşılamaları hem de kendilerine gelen diğer yükleri bir alt elemanlara zorlanmadan ve yön değiştirmeden iletebilmeleri bu konuda hayati önem taşımaktadır.
Yüklerin zemine kadar iletilmeleri ve zemine sağlıklı olarak taştırılması da oldukça önemlidir. Kendilerine gelen yükleri taşıyabilmeleri için; kolonların ölçüleri, yönleri donatımları, gibi hususlar inşaat mühendisleri tarafından statik ve betonarme hesapları yapılarak tespit edilmektedir. Ancak kolonların yönlendirilmeleri nasıl olursa olsun; kolon aplikasyon planı çizilirken kolonların akslarının birbirlerini karşılamaları gerekir.
Diğer bir ifadeyle X-X ve Y-Y doğrultularında ki her bir aksta bulunan kolonların birer kenarları aynı hizaya getirilerek çizilir. Aksi takdirde düşey taşıyıcı sistem elemanları olan kolonlar kendilerinden beklenen görevleri sağlıklı olarak yerlerine getiremez. Bu nedenle yapılacak olan kolon aplikasyon işleminin mm hassasiyetinde ve kontrollü bir şekilde olması önemlidir